Akvaryum ve Fanus

Akvaryum ve fanus, balıkların sağlıklı büyümelerine ve ideal ortamlarda yaşamalarına olanak tanıdığı için doğru ürünün tercih edilmesi önemlidir. Hangi tür balığı besliyor olursanız olun, aradığınız akvaryum modelleri ve fanus çeşitleri ZOO’da!

En İyi Akvaryum Modelleri

Balığınıza harika bir yaşam alanı sağlamak ve onun gelişimini desteklemek için akvaryum ve fanus seçimini doğru yapmalısınız. Akvaryum modelleri ve fanus çeşitleri konusunda birbirinden kaliteli ve sağlam ürünleri koleksiyonunda bulunduran ZOO, size onlarca seçenek vadeder.

Akvaryum ve fanus seçimi sırasında farklı etkenlere dikkat edilebilir. Özellikle de akvaryumların farklı pek çok özelliği olabilir. Örneğin cam özellikleri, akvaryumun diğer farklı ekipmanlar ile kullanıma elverişli olup olmaması, kaç litre su aldığı, balıklara nasıl bir ortam sunabileceği gibi farklı pek çok durum akvaryum ve fanus seçerken dikkate alınmalıdır. Eğer bu koşullara dikkat edilmezse akvaryumların da fanusların da balıklar için sağlıklı yaşamaya elverişli bir alan sunması mümkün olmayacaktır. Bu nedenle de balıklarınız için doğru akvaryum ve fanus seçimi yapmalısınız.

Akvaryum ve fanus seçimi için öncelikle balıklarınızın hangi alanda yaşamaya elverişli olduğunu görmeniz gerekir. Balıklarınız fanusta yaşamak için elverişli balıklar değilse bu durumda onun boyutuna uygun bir akvaryum seçmeniz gerekir. Bazı balıklar fanusta yaşamaya uygun olsa bile bazen fanusun boyutu balığınız için yeterli olmayabilir. Bu nedenle de balığınızın evinin ona uygun boyutlarda ve özelliklerde olması önemlidir.

Akvaryumunuzu hangi alanda konumlandıracağınız dahi akvaryum seçiminizi etkileyebilir. Örneğin yoğun ışık ve ısı geçirgenliği olan camdan üretilmiş olan bir akvaryum, balıklarınızın içinde yaşadığı suyun aşırı ısınmasına neden olacaktır. Ayrıca aşırı güneş alan ortamda bulunan bu tip akvaryumlarda kısa sürede yosunlaşmalar meydana gelecektir. Bu nedenle de balıkların sağlığı ve akvaryumlarının kalitesi için akvaryum camının da bu tip farklı değişkenler göz önünde bulundurularak tercih edilmesi önerilir. Dayanıklı ve kaliteli akvaryum türleri için ürün çeşitlerimize göz atabilirsiniz.

En Kaliteli Fanus Modelleri

Balığınızın rahat şekilde yüzebilmesi, istediği zaman saklanabilmesi ve yalnız kalabilmesi için akvaryumların balık sayısına göre geniş şekilde seçilmesi gerekir. Eğer balığınızın yüzmesi için yeterli alan yoksa bu durumda balığınızın hareketsiz, isteksiz ve solgun görünmesi mümkündür. Ona akvaryumunda özgürlüğü vermeniz ise daha geniş alan sağlayarak mümkün olabilir.

Fanus seçimi sırasında da balıklarınızın boyutuna dikkat etmelisiniz. Boyutu büyük balıklar için daha geniş fanusları ya da akvaryumları tercih etmelisiniz. Fanus model tercihi sırasında ayrıca içine yerleştireceğiniz bitkileri ve çeşitli aksesuarları da hesaba katarak boyut belirlemeniz gerekir. Akvaryumlarda bunun için yer bulunabilir ve rahatlıkla farklı aksesuarları tercih edebilirsiniz. Fanuslarda ise çok sayıda aksesuarın aynı anda tercih edilmesi pek mümkün değildir çünkü fanusların içinde balıkların sağlıklı şekilde yaşamlarını sürdürebileceği alan kısıtlıdır. Bu durumda ya akvaryum tercih etmeniz ya da balıklarınızın yüzmesi için yeterli alanı onlara tanımanız önerilir.

Unutulmamalıdır ki fanus yaşamına uygun olmayan balıklar için fanusların tercih edilmesi balığınızın yaşam kalitesini düşürebilir ve onda farklı rahatsızlıkların görülmesine neden olabilir. Bu durumda hangi balığın akvaryumda ve hangi balığın fanusta daha rahat bir yaşam süreceğini bilerek hareket etmeniz en iyisi olacaktır.

Fanus ve Akvaryum Çeşitleri ile Balığınıza İyi Bakın

Fanusların da akvaryumların da farklı avantajları olabilir. Örneğin fanuslar genellikle akvaryumlara göre daha uygun fiyatlı olduğu için daha sık tercih edilir. Fanuslar için motorlar, filtreler ya da akvaryumda kullanılan benzer ekipmanlar gerekmez. Bu nedenle de fanus suyunun düzenli şekilde değişmesi şarttır. Akvaryumlarda ise çok kısa aralıklar ile su değiştirmek gerekmez çünkü su, kullanılan ekipmanlar sayesinde bir süre boyunca temizliğini korur. Ancak yine de zaman içinde akvaryumun da suyunun belli oranlarda değiştirilmesi şarttır.

Akvaryumlar daha büyük boyutlarda olabilir. Bu nedenle de daha büyük balıkların beslenmesi ya da daha çok balığın edinilmesi için akvaryumlar daha idealdir. Fanuslarda çok sayıda balığa bir arada bakmak balıkların alanlarını kısıtlayabilir. Bu yüzden akvaryumlar çok sayıda balık için daha avantajlıdır. Ayrıca büyük boyutlardaki balıklar için daha uygun yaşam ortamı sağlanabilir. Bu sebeple de tek bir balık bakacaksanız ya da az sayıda balık beslemek istiyorsanız fanusları, çok sayıda ya da büyük boyutlardaki balıklara bakacaksanız da akvaryumları tercih edebilirsiniz. ZOO, akvaryum ve fanus modelleri söz konusu olduğunda onlarca seçenek sunar!

Balıklarınıza dekoratif bir alan sunmak, daha çok oyuncak vermek istiyorsanız bir akvaryum alabilirsiniz. Daha geniş alana sahip olmasından dolayı akvaryumlara mağara, bitki gibi farklı pek çok dekoratif ürün yerleştirilebilir. Balıklarınız bu alanlarda keyifli vakit geçirebilir. Elbette ki fanuslarda da yapma bitkilerin, taşların ve kumların kullanılması mümkündür. Ancak fanus boyutları sınırlı olacağı için bu alanlara çok sayıda dekoratif ürün yerleştirmek balığınızın alanını da kısıtlayacaktır. Dekoratif ve şık bir balık yuvası istiyorsanız akvaryumları, daha sade ve balığınızı ön plana çıkarak bir yuva istiyorsanız da fanusları tercih edebilirsiniz.

Akvaryum Seçiminde Bunları Unutmayın

Akvaryum seçerken farklı özelliklerine odaklanarak seçim yapılabilir. Örneğin akvaryumun boyutu, diğer ekipmanlar ile kullanılabilirliği, hangi balık cinsinin tercih edileceği gibi farklı durumlara göre akvaryum seçimi yapılmalıdır. Ayrıca akvaryum çeşitleri arasından tercih yaparken akvaryumun hangi alana konumlandırılacağı da oldukça önemlidir. Akvaryumun konumlandırılacağı alana göre tercih edilecek akvaryum özelliklerine de dikkat etmek gerekir. Örneğin güneş alan bir alana yerleştirilecek olan akvaryumun güneş ışınlarından yüksek ölçüde etkilenmemesi, kapağının da benzer şekilde güneş ışığı geçirmemesi gerekebilir. Bu tip durumlara dikkat edilerek akvaryum seçilebilir.

Bir akvaryum seçerken öncelikli olarak balıkların sayısı göz önünde bulundurulmalıdır. Balıkların sayısı çok ise akvaryumun boyutu da buna yönelik şekilde seçilmelidir. Ek olarak balıkların boyutu da göz önünde bulundurulmalıdır. Büyük boyutlardaki balıklar için daha geniş akvaryumlar seçilmelidir. Büyük boyutlardaki akvaryumlar balıklara daha geniş alan sağlar. Bu sayede balıkların rahat hareket etmesi, kendilerine alan belirlemesi ve yalnız kalmak istediklerinde de mağara, bitki gibi alanlarda dolaşmaları için daha fazla ortam yaratabilirsiniz. Özellikle de balıkların çoğalmasını istiyorsanız büyük akvaryum modelleri arasından seçim yaparak, yavrular büyüdüğü zaman bu alanda yer almalarını sağlayabilirsiniz.

Akvaryumunuzun diğer ekipmanlar ile kullanılabilir olması önemlidir. Örneğin motor benzeri ekipmanların akvaryum ile uyumu şarttır. Akvaryumun kaç litre su aldığı da kullanılacak olan ekipman için bir belirleyicidir. Bu nedenle seçeceğiniz ekipmanları akvaryumunuza göre belirleyebilir, akvaryumunuzu alırken bu özelliklere dikkat edebilirsiniz. Öncelikli olarak akvaryumu hangi alanda konumlandıracağınızı da bilmeniz gerekir. Örneğin güneş alan bir alana akvaryumu kuracaksanız buna özel olarak üretilmiş modelleri tercih etmelisiniz. Örneğin camın ısı ya da ışık geçirgenliğine dikkat etmelisiniz. Eğer tercih ettiğiniz akvaryum ısı ya da ışık geçirgenliği yüksek olacak bir camdan üretildiyse bu akvaryum güneş ışınlarını geçireceği için suyun ısısı artabilir, ışık balıkların rahatsız olmasına neden olabilir. Bu sebeple eğer akvaryum ışık ve ısı alacak bir alanda duracaksa camının özelliklerinin de buna uygun olması şarttır.

Akvaryum seçerken balıklarınızın rahatlığını ön planda tutmalısınız. Onların hareket edecek rahat bir alana sahip olması, saklanabilecek ya da yüzebilecek açık alanın bulunması önemlidir. Ayrıca akvaryumun daha dekoratif olması için bitki, mağara gibi farklı ürünlerin yerleştirilmesi için de alanın geniş olması gerekir.

Açık Kedi Maması ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Akvaryum Temizliğinin Önemi Nedir?

Akvaryumunuzun temiz olması, balıklarınızın sağlıklı olması için oldukça önemli detaylardan biridir. Akvaryumda oluşan yosunlanmaların, su kirliliğinin ve yemlerin yaratacağı tortuların giderilmesi için akvaryumun düzenli şekilde temizlenmesi şarttır. Yalnızca akvaryumun değil akvaryum içinde yer alan aksesuarların da temizlenmesi gerekir. Örneğin mağara, yapay bitki gibi ürünler de düzenli şekilde temizlenip akvaryuma yeniden yerleştirilmelidir. Bu sırada akvaryumun suyunun da belli oranlarda değiştirilmesi balıkların sağlığını olumlu etkiler.

Akvaryum temizliği, canlıların daha temiz bir evde yaşamalarını sağlar. Kirli, bulanık bir suda yaşayan balıkların yaşam kaliteleri de pek yüksek olmaz. Bu nedenle de balıklarınızın pis akvaryum suyundan ya da kirlenen akvaryumdan dolayı sağlık sorunları yaşaması mümkün olabilir.

Akvaryum sularında kirliliğe neden olan pek çok etken vardır. Balıkların dışkıları, yemler, zamanla oluşan yosunlar, tozlar ve daha pek çok etken akvaryum suyunu kirletebilir. Bunların çoğu doğal kirleticiler olduğu için balıkların aslında kendi yuvalarını kirlettiği de söylenebilir. Balıklarınızın temiz bir yuvaya sahip olması ise onların sağlıklarını olumlu şekilde etkileyecektir.

Balık yemlerinin dibe çökmesi, balıkların bazılarının bu yemi yememesine neden olabilir. Kimi balıklar yalnızca yüzeyden beslendiği için dibe çöken yemleri yemekten kaçınırlar. Bu durumda dibe çöken yemler zamanla suyun içinde çözünür ve kirliliğe neden olur. Benzer şekilde balıkların dışkıları da dibe çökerek çözünür ve suda bulanıklığa sebep olan bu iki etkenin ara ara temizlenmesi, suda oluşabilecek kirliliği önlemeye yardımcıdır.

Akvaryum Ne Sıklıkla Temizlenmeli?

Akvaryumların genellikle ayda bir kez olacak şekilde temizlenmesi tavsiye edilse de balıkların sayısı, yemlerin suda çözünme süresi ve suda kirlilik yaratabilecek etkenler aslında akvaryumların temizlenme sıklığı konusunda bir belirleyici olabilir. Kullanılan motorun iyi devinim sağlamıyor oluşu, filtrelerin dengeli şekilde çalışmaması gibi pek çok durum da akvaryumda temizliği gerektiren etkenlerin yoğunlaşmasına neden olabilir.

Akvaryum temizliğinin ayda bir olacak şekilde yapılması önerilir. Eğer çok sayıda balığa sahipseniz bu durumda akvaryum temizliği için bir ay kadar beklemeniz doğru olmayacaktır. Balıklarınızın sağlığı için akvaryumlarını devamlı olarak temiz tutmanız oldukça önemlidir. Pis suda yaşayan balıkların ciltleri solgun görünür, hareketsiz ve keyifsiz olurlar. Ayrıca hastalıklı görünüme sahip olabilecek olan balıklarınızın sağlığı kirli su koşulları nedeniyle olumsuz şekilde etkilenecektir.

Akvaryumunuzun içindeki her bir aksesuarı da düzenli şekilde temizlemeniz önerilmektedir. Akvaryum içinde yer alan aksesuarlar mağaralar, bitkiler ve çeşitli dekoratif ürünler olabilir. Bu durumda her bir aksesuarın iyi şekilde temizlenmesi de balıkların yaşama alanlarının çok daha sağlıklı hale gelmesini sağlar.

Fanus Mu Akvaryum Mu?

Aslında farklı balıklar için farklı akvaryum ya da fanusları tercih edebilirsiniz. Bu nedenle her iki ürün de balıklar için farklı bir yaşam alanı sunacağından dolayı sizin ve balıklarınızın ihtiyacına göre bir karar vermek gerekir. Ayrıca her balığın fanusta yaşaması da mümkün olmayabilir. Bu nedenle de fanusta yaşayabilecek balıklar için geniş bir fanus ve akvaryuma uygun balıklar için de yeterli boyutta bir akvaryum tercih etmeniz önerilmektedir.

Fanuslar her balıklar için uygun olmayabilir. Çoğunlukla beta balığı, lepistes balığı, Japon balığı, çöpçü balığı gibi balıklar fanus bakımı için uygun olarak kabul edilir. Bu balıklardan çöpçü balığı, dipten beslenen balıklardan biridir. Bu nedenle de fanusun kısa sürede çok fazla kirlenmesi mümkün olmaz. Balığınız bir nevi yaşam alanını kendi temizleyebilir. Bu nedenle de akvaryumda olduğu gibi sürekli devinime ve sürekli temizliğe gerek duyulmaz.

Akvaryumlarda tuzlu su balıkları bakılabilir ancak fanuslarda tuzlu su balıklarının bakımı pek mümkün olmaz. Tuz ve su dengesinin iyi sağlanabilmesi için akvaryumların tercih edilmesi önerilmektedir. Bu sebeple de aslında tercih edilecek olan balığın yaşam alanına ve yaşam tarzına göre farklı ürünleri seçmek mümkündür. Eğer Japon balığı gibi balıklara bakmak istiyorsanız bir fanus bile işinizi görecektir.

Fanus Ne Sıklıkla Temizlenmeli?

Fanusların sık sık temizlenmesi, balıkların yaşam alanlarının da sık sık temizlenmesi anlamına gelir. Sık şekilde temizlenmeyen fanuslarda balıkların dışkıları, yem kalıntıları ve yosunlar birikir. Bu nedenle de suyun kalitesi düşer. Kalitesi düşen suda balığınızın sağlıklı bir yaşam sürmesi ise pek mümkün olmaz. Bu nedenle de balıklarınızın yaşam kalitesini daima en iyi şekilde yüksek tutmak için fanusunu sık sık temizlemeniz gerekir. Fanus temizliği balıklarda strese de neden olabilir. Temizlik sırasında onu başka bir kapta tutmanız gerektiği için balığınız bu süreçte kendini rahatsız ve tedirgin hissedebilir. Bu sebeple de fanus temizliğini düzenli olarak yapmalı ancak balığınızı strese sokacak kadar çok şekilde uygulamamalısınız.

Fanusların temizlenme sıklığı önemlidir. Fanuslarda su devinimini sağlayacak motorlar ve temizlemek için filtreler yer almadığı için su kısa sürede kirlenir. Bu nedenle de kısa sürede fanus temizliği yapmak aslında balığınızın daha iyi koşullarda uzun süre yaşamasına yardımcı olacaktır. Bir fanusta birden çok balık bakıyorsanız 4 – 5 günde bir fanusu temizlemeniz en iyisi olacaktır. Eğer tek bir balığa sahipseniz ve fanusunuz balığınız için büyük bir alan sağlıyorsa bu durumda 1 – 2 hafta içinde fanusu temizlemeniz dahi yeterli olabilir. Daha çok balık, daha çok kirlenmenin meydana gelmesine neden olur. Bu yüzden balık sayısı arttıkça ve fanus boyutu da balık sayısı için yeterli olmadıkça fanus sık sık temizlenmek ister.

Akvaryumların ayda bir kez dahi temizlenmesi yeterlidir. Kimi zaman akvaryumların suyu tamamen boşaltılmaz, içindeki eşyaların tamamı çıkarılmaz. Bunun yerine suyun bir kısmı boşaltılır ve yerine temiz su eklenir. Fanuslarda ise su kapasitesi zaten az olduğu için bu durum pek etkili sonuç vermez. Eğer balıklarınızın sağlıklı bir yaşam sürdürmesini istiyorsanız balıklarınıza uygun alanı sağlamak için onların fanusunu sık sık temizlemenizde fayda vardır.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR